Mee Sop Udang Juliah
Resipi ini adalah kepunyaan Ibu saya. Ianya seumpama masakan Cina "Prawn Noodle". Rasanya Alhamdulillah sedap tapi tidak sama seperti tangan Ibu yg membuatnya. Selamat mencuba.
Bahan-bahannya :-
1 litre Air
1" Halia
3-4 Biji Bawang Putih
1kg Udang Harimau (dibelah dan dibuang kulit setengah, tinggalkan kepala dan ekor)
1 no. Cube Ikan Bilis KNORR
1 tbsp Kicap Manis (jikalau mahu lebih gelap tambah kicap)
Secubit Garam (secukup rasa)
Secubit Ajinamoto (secukup rasa)
Secubit Gula (secukup rasa)
Hiasan :-
Daun Sop
Daun Bawang
Bawang Goreng
Bahan-bahan untuk Cili Padi Kicap :-
Cili Padi (dihiris)
Kicap Masin
Cara-caranya :-
Rebuskan udang di dalam periuk yang berisikan air.
Apabila telah masak, angkat udang dan cabut kepalanya. Jangan dibuang air rebusan tadi.
Seterusnya, masukkan kepala udang tadi bersama dengan halia dan bawang putih ke dalam blender. Campur sedikit air dan kisar.
Setelah nampak halus, tapiskan bahan kisar tadi ke dalam bekas yang lain dan dibuang hampas dan kulitnya.
Tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau, lalu campurkan air rebusan udang tadi.
Campurkan cube ikan bilis, garam ajinamoto dan gula.
Selepas mendidih bolehlah dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.